Töltő képernyő kikapcsolása

ZÁRÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY

ZÁRÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY

"Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése – alapellátás fejlesztése" című Felhívás keretében az EFOP-1.8.2-17-2017-00024 kódszámú pályázat finanszírozásában három felnőtt kiskunfélegyházi háziorvosi praxis, egy kiskunfélegyházi gyermek háziorvosi praxis és egy jászszentlászlói vegyes háziorvosi praxis konzorcium keretein belül kétéves programot valósított meg 2018. április 01. és 2019. december 31. között. A Top-Invest 2001. Háziorvosi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság mint konzorcium vezető a projekt megvalósításával összefüggésben 108 031 063 Ft vissza nem térítendő 100%-os támogatási intenzitású Európai Uniós forrást nyert el. A projekt az eredetileg tervezett 2019.12.31. időpontban sikeresen lezárult, és a projekt megvalósítása során vállalt célok maradéktalanul teljesültek.

A résztvevő háziorvosok: Dr. Bata Andrea (felnőtt háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza), Dr. Ozvald Anna (gyermek háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza), Dr. Patkós Zoltán (felnőtt háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza), Dr. Faddi Zoltán (vegyes háziorvosi praxis, Jászszentlászló), Dr. Patkós Róbert (felnőtt háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza). A háziorvosok összesen 1563 főnél végezték el az egészségi alapállapot felmérést, 826 órában a bevont klienseknek prevenciós rendelést tartottak és 465 fő részesült legalább háromszori többletszolgáltatásban dietetikus, gyógytornász által.

 

Konzorciumunk motivációja a korszerű, célzott, rizikó alapú prevenció lebonyolítása, különös tekintettel a legelterjedtebb, népegészségügyi problémát okozó állapotok, betegségek korai felismerésére volt. A betegség-megelőző állapotok felfedését követően a legmodernebb életmód, egészségnevelési, dietetikai, mozgásterápiás és lelki egészség tanácsadási módszerek alkalmazásával az egészséges életforma és betegség-megelőzési ismeretek hatékony elsajátításának lehetőségét biztosítottuk a helyi lakosság számára.

 

A program lényeges eleme volt, hogy az öt praxis praxisközösségben működik, meghatározott szakmai program mentén. Állandó és egyenlő minőségű beteg-, illetve lakóhelyközeli ellátást nyújtott dietetikus, gyógytornász és további szakemberek bevonásával.

 

A projekt céljai teljesülését látjuk, elősegítettük, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma. Csökkenjen a krónikus, nem-fertőző betegségteher az ellátórendszer prevenciós fókuszának fokozásával, a lakosság egészségtudatosságának növelésével és a megelőzéssel kapcsolatos területi egyenlőtlenségek csökkentésével. Az alapellátásban dolgozók együttműködésének erősítésével és új kompetenciák bevonásával az alapellátásba plusz szolgáltatások bevezetése történt a lakosság számára.  

 

A szűrések népszerűsítése, a szűrővizsgálatok jelentőségének tudatosítása, a betegség-megelőző állapotok feltárása, jelentőségének tudatosítása, valamint az egészséges életmód, az egészség megőrzésének propagálása fontos eleme volt a megvalósításnak.

 

 

Dr. Patkós Róbert
háziorvos, szakmaivezető