Prevenciós szolgáltatás

PREVENCIÓS SZOLGÁLTATÁS

Az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése az emberiség ősi vágya. Az emberiség fő egészségproblémáját évezredeken át a fertőző betegségek okozta halálozás jelentette.

Az elmúlt évszázadban a népegészségügy legnagyobb sikereit a fertőző betegségek okozta járványok elleni küzdelem területén érte el.
Napjainkban a betegségmegelőzési tevékenység elsősorban a krónikus betegségek, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések a cukorbetegség, a krónikus tüdő- és mozgásszervi betegségek és azok szövődményeinek megjelenésének késleltetését, a daganatos megbetegedések kialakulását, azok progressziójának megállítását, leginkább gyógyítását, azaz az egészségben töltött élettartam meghosszabbítását célozza.
A Kiskunfélegyháza-Jászszentlászló Praxisközösség sikeresen megfelelt az EFOP 1.8.2-17 pályázat feltételeinek, így 2018. 04. 01-én megkezdtük munkánkat.

Az EFOP 1.8.2-17 konstrukció átfogó célja, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma, a fejlesztés járuljon hozzá az alapellátás prevenciós fókuszú áthangolásához, és ezáltal a lakosság egészségtudatosságának növeléséhez, valamint a megelőzéssel kapcsolatos területi egyenlőtlenségek csökkentéséhez.
 
A praxisközösség elsődleges céljául a fent már felsorolt betegségek átfogó szűrését tűzte ki, így a jövőben elérhetővé vállnak az érszűkület, csontritkulás, depresszió, szorongás, cukorbetegség és egyes daganatok kiszűrését célzó vizsgálataink.
A praxisok által nyújtott preventív szolgáltatások mellett, gyermekorvosi szolgálattal, dietetikussal, gyógytornásszal bővült a közösség, így plusz szolgáltatásokkal az ellátási területen élők szolgáltatási köre.

A prevenciós tevékenységünk fő eleme a prevenciós kérdőív kitöltése, melyet asszisztenseink végeznek.
Ezt követi a kérdőívek kiértékelése a prevenciós rendeléseken, mely már háziorvosi kompetencia, ugyanúgy, mint az ezt követő személyre szabott egészségterv elkészítése, melynek gyakorlati megvalósításában dietetikusunk, illetve gyógytornászunk is segít az általuk vezetett személyes, vagy csoportos foglalkozások alkalmával.

A prevenciós szolgáltatásunk ingyenes.

Kérjük, adjon esélyt magának, hogy ezen tevékenységünk által a betegségek korai felfedezésével és időben beavatkozva, életmódot váltva, szakszerű segítséggel megelőzhessük, ami megelőzhető, így az Ön egészségesen eltölthető éveinek számát szaporíthassuk!