Dr. Ozvald Anna

Dr. Ozvald Anna - bemutatkozás

A praxisközösségtől azt várom, hogy erre a tevékenységre külön időt biztosítva, megerősíti a prevenciós munkámat és a szülőkkel való együttműködést, így remélem több gyermeknek tudjuk megadni a lehetőséget az egészségesebb felnőttkorra.

Dr Ozvald Anna vagyok, Bácsalmáson születtem, ott érettségiztem 1981-ben, majd Szegeden tanultam és szereztem 1987-ben általános orvosi diplomát. Az egyetem elvégzése után férjemmel Kiskunfélegyházán kezdtünk dolgozni. Két fiúgyermeket neveltünk fel. Gyermekosztályon szereztem gyakorlatot, majd 1992-ben szakvizsgát tettem csecsemő-és gyermekgyógyászatból, német nyelvből pedig középfokon nyelvvizsgáztam.
1997-ben nyugdíjba vonulás miatt megüresedett Kiskunfélegyházán a 3. sz. gyermekkörzet. Ennek a területi ellátási kötelezettséggel működő praxisnak a működtetését megpályáztam és meg is nyertem. Az azóta eltelt több, mint 20 esztendőben a szívemen viselem a rám bízott gyermekek egészséges fejlődését és a betegek gyógyítását, gondozását. Mára egyre több olyan gyermek is jelentkezik a praxisomba, akinek az édesanyját vagy édesapját gyógyítottam gyermekkorukban.

Orvosi tevékenységemet asszisztensnőm támogatja.  Szervezi a betegfogadást az előjegyzéssel, telefonhívások fogadásával, tanácsadással.  Kezeli a betegnyilvántartást, aminek a derekát a számítógépes rendszerünk képezi ( visual Ixdoki programot lecseréltük modernebb 1Xnet programra , aminek praxisközösségi modulját is használjuk). Ő nyomtatja a vényeket, beutalókat, beolvassa a leleteket. Naprakészen vezeti a táppénzes nyilvántartást; kezeli a számítógépes levelező programunkat.  Készíti a jelentéseket, a fertőző beteg nyilvántartást. Segédkezik a rendelőben végzett vizsgálatoknál, kezeléseknél. Megigényli a kötelező védőoltásokat és figyeli azok előírásos tárolását.  A  betegekkel és szüleikkel udvariasan bánik.
Munkánk során nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra,  hiszen a gyermekkorban kiszűrt és kezelt vagy korrigált eltérések nagyfokban befolyásolhatják a felnőttkori egészséget, az iskolai előmenetelt és a pályaválasztást is. Előírás szerint elvégezzük az életkori szűrővizsgálatokat, a kötelező védőoltásokat. Választható védőoltásokkal kapcsolatban is rendszeresen fordulnak hozzám tanácsért. A város magánbölcsődéjében is ellátok prevenciós feladatokat. A szülőkkel igyekszünk bizalmas,  megértő kapcsolat kialakítására, hiszen ezen is múlhat egy-egy kezelés, megbeszélés eredményessége. Betegeink nem csak testi, hanem lelki illetve szociális problémáikkal is fordulhatnak hozzánk. Ilyen esetekben szorosan együttműködünk a Kiskunfélegyházi Pedagógiai Szakszolgálattal, a területi gyermek pszihiáterekkel, a Kapocs Gyermekjóléti Szolgálattal, a védőnőkkel. Utóbbiakkal összehangolt munkát végzünk az általános iskolákban az iskolaorvosi és egyes középiskolákban az ifjúságorvosi tevékenység során is.


Azt tapasztalom, hogy a gyermekek körében is egyre gyakoribb a mozgásszegény életmódnak és a helytelen táplálásnak a következtében kialakuló elváltozás ( elhízás, magasvérnyomás, anyagcsere és csont-izomrendszeri eltérések). Ezek eredményes kezelése idő- és energiaigényes és kitartó együttműködést tesz szükségessé a család, a gyermek és az orvos között, sőt egyéb szakterületek bevonására is szükség van.  A házi gyermekorvosi rendelő betegforgalma erősen függ a helyi járványügyi helyzettől, így amikor kisebb az akut betegek forgalma, akkor több idő juthat a prevenciós tevékenységekre.

 

Rendelő címe
Kiskunfélegyháza, Hunyadi u. 6. sz.-ú önkormányzati tulajdonú gyermekrendelő

Telefonszám
+36 76/432-101